coffeehouse-2600877_1920

Lokale gastronomiczne – jakie wymogi muszą spełniać?

Każda restauracja, bar czy kawiarnia powinna spełniać szereg warunków, w tym sanitarnych i wiążących się z bezpieczeństwem gości. Niedostosowanie się do obowiązujących przepisów niesie ze sobą konsekwencje prawne. Sprawdź najważniejsze wymogi stawiane względem lokali gastronomicznych.

Najważniejsze wymogi Sanepidu obowiązujące dla pomieszczeń kuchennych

W lokalu gastronomicznym musi znajdować się wydzielone pomieszczenie do przygotowywania mięsa, warzyw i owoców z czynnym zlewozmywakiem. Podłoga powinna być wyłożona łatwo zmywalnymi płytkami, a lodówki mieć sprawne termostaty. Blaty przeznaczone do przygotowywania potraw muszą być wykonane z materiału łatwego do utrzymania w czystości. Od lokali serwujących napoje w szklankach wymaga się posiadania zmywarki z wyparzarką. Tego rodzaju sprzęt znajdziesz na stronie https://agusto.pl. Jakie jeszcze najważniejsze wymogi obowiązują kuchnie? Lokal gastronomiczny serwujący potrawy musi posiadać stały dostęp do ciepłej i zimnej wody oraz wydzielone drogi przepływu naczyń. Droga naczyń czystych nie może krzyżować się.

Formalności związane z prowadzeniem lokalu

Osoby, które chcą prowadzić lokal gastronomiczny spełniający wymogi prawne, powinny przygotować kilka ważnych dokumentów. Należą do nich HACCP i książeczka sanitarno-epidemiologiczna. Pierwszy z nich to analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli. Aby mieć pewność poprawności dokumentu, warto zlecić przygotowanie HACCP firmie zewnętrznej. Książeczki sanitarno-epidemiologiczne powinny z kolei posiadać osoby zatrudnione w lokalu gastronomicznym, mające styczność z żywnością. Ponadto do prawidłowego, zgodnego z przepisami, działania lokalu potrzebne będą też dokumenty wymagane do sprzedaży alkoholu w barze, jeśli będzie ona prowadzona. Konieczne okażą się wniosek o sprzedaż napojów alkoholowych, zaświadczenie o wpisie do KRS, decyzja sanepidu i zgada właściciela na świadczenie tego rodzaju usług.

Szczegółowe warunki techniczne, jakie musi spełniać lokal gastronomiczny

Restauracje, puby i inne lokale gastronomiczne obowiązuje wiele wymagań technicznych. Podstawowe są te względem cech budowy pomieszczeń. Przykładowo ściany (wysokie na co najmniej 3,3 m) i sufity powinny być w jasnych kolorach, nienasiąkliwe, niepylące, łatwo zmywalne, bez uszkodzeń i szczelin. Dolna część ścian musi być zmywalna do wysokości 1,5 m od podłogi, a narożniki trzeba zabezpieczyć przed uszkodzeniami mechanicznymi. Wskazane jest też wykonanie zaokrąglonych połączeń ścian i ścian z podłogą. Podłogi powinny być wykonane z materiałów gładkich, nieśliskich i odpornych na ścieranie. W pomieszczeniach pracy stałej trzeba zapewnić oświetlenie naturalnym światłem. Stosunek powierzchni okien, liczonej w świetle ościeżnicy, do powierzchni podłogi pomieszczenia musi wynosić co najmniej 1:8. Zastosowanie w pomieszczeniach roboczych wyłącznie oświetlenia sztucznym światłem elektrycznym wymaga uzyskania zgody właściwego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, wydanej w porozumieniu z odpowiednim okręgowym inspektorem pracy.

Wymagań względem lokali gastronomicznych jest znacznie więcej – powyżej zostały przywołane te najistotniejsze. W celu zdobycia potrzebnych informacji, należy zwrócić się do jednostki sanitarnej i porozmawiać z urzędnikiem. Dzięki szczegółowo przeprowadzonemu wywiadowi i przystosowaniu lokalu do obowiązujących wymogów, wizyta przedstawiciela sanepidu będzie jedynie formalnością.

Comments

comments